Saringan pemohon KPLI diperketat. - Berita Harian, Zulfazlan Jumrah (2009)
ISU berkaitan lanjutan tempoh pengajian bagi calon Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) seharusnya dipandang daripada sudut positif dengan mengambil kira faktor keberkesanan - aspek pedagogi, keteguhan minat guru dan keupayaan menguasai kurikulum pengajaran dan pembelajaran (P&P) dalam jangka masa lebih matang.