Kompetensi guru tilawah al-Quran Malaysia : satu tinjauan awal. - Che Noh, Mohd Aderi; Abdul Razak, Khadijah; Tamuri, Ab. Halim; Suhid, Asmawati; Kasim, Ahmad Yunus
Kompetensi guru dalam pengajaran Tilawah al-Quran adalah melibatkan kemahiran guru dalam pengufUsan, pengajaran, pengetahuan dan sikap yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran al-Quran. Kajian tinjauan melalui soa1 selidik ini melibatkan 525 orang guru yang mengajar Tilawah al-Quran di Malaysia. Kajian ini berfokus kepada i) mengenal pasti tahap kompetensi guru Tilawah al-Quran di Sekolah Menengah Malaysia ii) melihat hubungan antara kesemua pembolehubah kajian yang merangkumi aspek sikap, pengetahuan, pengurusan dan pengajaran. iii) melihat pengaruh sikap, pengetahuan dan pengurusan terhadap pengajaran Tilawah al-Quran. Soal selidik kajian telah dikenal pasti dari aspek kesahan dan kebolehpercayaan. Analisis korelasi dan regrasi digunakan dalam kajian inL Secara amnya, terhadap hubungan yang signifikan di autura kesemua pemboleh ubah kajian yang dikaji. Dapatan kajian yang diperoleh dalam kajian ini memberikan gambaran akan kepentingan integrasi di antara sikap, pengetahuan, pengurusan dan pengajaran ke arah melahirkan generasi al-Quran. Oleh itu, kompetensi guru Tilawah al-Quran menghendaki guru agar mempunyai kepakaran dalam bidang al-Quran.