Bustan al-Salatin : penelitian tentang satu aspek ilmu mengenai perubatan tradisional Melayu. - Sujud, Arbaie; Abd Rahman, Samsina; Noor Muhammad, Salmah Jan (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2012)
Kitab Bustan al-Salatin atau ertinya Taman Raja-Raja merupakan satu kitab ketatanegaraan dan salah satu aspek yang dikaji dalam kitab ini adalah tentang ilmu perubatan tradisional. Ilmu ini menjurus kepada bentuk rawatan penyakit-penyakit yang menggunakan tumbuh-tumbuhan dan haiwan(flora dan fauna) sebagaimana ditemui dalam kitab tersebut.