Manifestasi hujan dalam pengungkapan puisi-puisi Melayu moden dari perspektif teori pengkaedahan Melayu. - Abd Rahman, Samsina (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2012)
Kajian ini membincangkan tentang hujan sebagai unsur alam yang ditemui dalam puisi-puisi Melayu moden khususnya puisi SN Muhammad Hj. Salleh dan Zurinah Hassan. Penyair mentafsir dan memaknakan hujan sebagai citra keimanan dan ketakwaan kepada Allah, ilmu, suara menuntut keadilan dan cabaran serta dugaan dalam kehidupan.