Memperkasakan pengajian dan penyelidikan sejarah, falsafah dan etika perubatan islam di ISTAC (1994-2002): suatu catatan ringkas. - Deuraseh, Nurdeng @ Nurdeen (MPH Group Pub., 2012)
Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam (ISTAC) telah ditubuhkan oleh kerajaan Malaysia pada tahun 1987. Prof. Dr. Syed Muhammad Naquib al-Attas merupakan Pengasas-Pengarah (Founder-Director) ISTAC yang pertama dan diberikan tanggungjawab untuk merekabentuk bangunan ISTAC dan juga merangka kursus akademiknya. Institut tersebut merupakan satu-satu institusi di Malaysia dan dunia Islam yang melihat ilmu pengajian Islam dari tiga perspektif iaitu pemikiran islam (islamic thought); tamadun islam (islamic civilization) dan sains islam (islamic science). Bidang tersebut amat sesuai dipelajari dan dikaji oleh semua latarbelakang pelajar yang berminat dengan ilmu pengajian Islam dari perspektif sejarah, pensejarahan, falsafah, ketamadunan dan kaitannya dengan peradaban silam dan semasa. Makalah ini akan menjelaskan sumbangan ISTAC dalam memperkasakan ilmu sejarah perubatan Islam berdasarkan pengalaman penulis sebagai pelajar siswazah ISTAC dari tahun 1994 hingga 2002.