Program rawatan dan pemulihan dadah di pusat pemulihan penagihan dadah, Kuala Lumpur - Mohamad Murad, Nurfatin Afza; Ahmad, Nobaya; Hamsan, Hanina Halimatusaadiah (Secholian Publication, 2016)
Kertas kerja ini bertujuan untuk menjelaskan aktiviti program rawatan dan pemulihan dadah di sebuah Pusat Rawatan di Kuala Lumpur berdasarkan kajian awal. Pusat rawatan dan pemulihan ini menggunakan model psiko-sosio-bio-spiritual dalam proses pemulihan mereka. Pengumpulan data menggunakan kaedah pemerhatian yang dilakukan oleh penyelidik, serta temubual peribadi ke atas responden yang sedang menjalani rawatan dan pemulihan dadah di pusat tersebut. Kaunselor yang mengendalikan program turut ditemubual untuk mendapat maklumat yang jelas tentang program rawatan dan pemulihan yang dijalankan. Penemuan kajian awal menunjukkan bahawa pendekatan rawatan dan pemulihan menggunakan Therapeutic Community telah berjaya membantu pelatih dalam proses pemulihan dadah terutamanya dalam aspek pembentukan semula tingkah laku dan kemahiran hidup vokasional. Oleh itu, hasil kajian ini dapat digunakan bagi menyokong program pemulihan dadah alternatif kepada rawatan dan pemulihan penagihan dadah yang sedia ada di negara ini.