Aktiviti Bakterisidal in vitro Fagosit daripada Pesakit Lupus Eritematosus Sistemik (SLE) - Musa, M; Asan, J.Mat; Pang, Y.M (1989)
Di dalam kajian ini, neutrofil dan monosit daripada darah Periferi pesakit SLE telah diasingkan dan diuji aktiviti bakterisidalnya terhadap Staphylococcus aureus berbanding dengan sel daripada kontrol normal. Keputusan ujian ini menunjukkan bahawa neutrofil dan monosit daripada pesakit SLE masih mempunyai aktiviti bakterisidal yang normal, walaupun sebelum ini pernah dilaporkan terdapat kecacatan pada fungsi fagositosis dan kemotaksis. Fagosit daripada pesakit ini dapat membunuh bakteria dengan berkesan. Fungsi serumnya sebagai opsonin di dalam aktiviti bakterisidal juga didapati normal.