Pemantapan akhlak menerusi amalan pengajaran guru pendidikan Islam dalam kalangan murid sekolah integriti. - Suhid, Asmawati; Fakhruddin, Fathiyah; Lukman, Abdul Mutalib (2012)
Pendidikan akhlak manusia merupakan antara agenda utama pendidikan Islam. Malah, perutusan Rasulullah SAW juga antara lain bertujuan menyempurnkan akhlak mulia manusia. Justeru, penekanan akhlak ditekankan dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Islam. Berdasarkan konsep Education for All maka Pendidikan Islam turut diajarkan kepada murid di sekolah-sekolah Integriti di Malaysia. Lebih-lebih lagi diharapkan agar mereka tidak ketinggalan dalam arus pendidikan dan yang utama akhlak murid ini dapat dimantapkan. Untuk itu, kajian awal ini dijalankan untuk mengenal pasti persepsi murid terhadap pendidikan akhlak menerusi amalan pengajaran guru Pendidikan Islam. Berdasarkan dapatan kajian, pengkaji dapat membuat beberapa rumusan serta turut mengetengahkan cadangan yang wajar.