Baka baru ayam kacukan UPM mampu bertelur empat kali ganda setahun - Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat (Universiti Putra Malaysia, 2013)
SERDANG, Jun (UPM) – Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menjalankan penyelidikan dalam pembiakan ayam menerusi penghasilan baka kacukan antara ayam kampung dan ayam hutan yang dinamakan spesies Akar Putra.