Penilaian Keberkesanan Beberapa Jenis Baja Fosfat Ke Atas Tanaman Jagung (Zea mays, L.) Evaluation of the Effectiveness of Various TyPeS of Phosphate Fertilizers on Growth of Maize (Zea mays, L.) - Abdul Rahman, Zaharah (1985)
Satu percubaan telah dijalankan untuk mengkaji keberkesanan empat jenis baja fosfat.terhadap tumbesaran pokok jagung yang ditanam pada tanah Sin Munchong (Tropeptz"cHaplorthox). Empat jenis baja fosfat yang ·terdiri daripada Tripel Superfosfat, Superfosfat Tunggal, Fosfat Batuan, Christmas Island and Fosfat Batuan Moroccon; telah digunakan pada kadar 50, 100 dan 200 kg P ha - 1. Baja- baja daripada jenis superfosfat didapati" menghasilkan berat kering dan pengambilan P yang lebih tinggi daripada baja-baja jenis batuan. Berat kering dan pengambilan P oleh pokok jagung juga bertambah dengan penambahan hadar pembajaan P. Kehadiran P yang diperolehi" oleh pokok jagung didapati" berkait rapat dengan kandungan P larut air dan P yang sedw. ada dalam baja.