Ayat tanya dalam bahasa Thai dan bahasa Melayu: satu perbandingan - Che Su, Norizan; Zainon Hamzah, Zaitul Azma (Persatuan Linguistik Malaysia, 2011)
Artikel ini untuk mengenal pasti persamaan dan perbezaan dalam struktur ayat tanya antara bahasa Thai dengan bahasa Melayu, kedua untuk mengenal pasti punca kesalahan dan kesilapan dalam membentuk ayat tanya bahasa Thai dalam kalangan pelajar di Universiti Putra Malaysia, Sampel kajian adalah terdiri daripada 80 orang pelajar yang mempelajari bahasa Thai pada tahap satu hingga tahap tiga. Teori analisis bezaan dan kesalahan diterapkan dalam kajian ini. Daripada kajian ini didapati bahawa ayat tanya bahasa Thai dan bahasa Melayu mempunyai perbezaannya. Hal ini telah menyebabkan pelajar melakukan kesilapan dalam penulisan ayat tanya bahasa ditambah lagi dengan faktor gangguan pada bahasa ibunda.