Jalinan hubungan alam Melayu-Republik rakyat China melalui pengajian Melayu: Menjejaki dokumentasi di abad ke-7 hingga kini. - Raja Ariffin, Raja Masittah (2011)
Jalinan hubungan diplomatik antara Alam Melayu dan Republik Rakyat China mempunyai sejarah yang panjang.Hal ini terbukti melalui catatan sejarah khususnya bahan dokumen sejarah tentang pengajian Melayu yang dirakamkan oleh para pedagang Cina dan para sarjana Barat dan Timur sejak abad ke-7 hingga kini. Kertas ini memerikan kewujudan hubungan tersebut dengan berdasarkan data-data dan sumber maklumat yang diperoleh melalui kaedah kajian kepustakaan. Sejumlah 371 entri telah dikumpul dan disenaraikan untuk dijadikan panduan dalam usaha menghasilkan satu kajian yang terperinci dalam bidang ini.