Menjana umat gemilang melalui amalan nilai murni seperti yang termaktub dalam hati budi Melayu. - Musa, Hashim; Che Rodi, Rozita (2010)
Berdasarkan simpulan bahasa, pepatah, dan pantun Melayu lama, maka ditubuhkan sekurang-kurangnya dua puluh enam (26) teras hati budi Melayu, yang menjadi asas kekuatan peribadi dan masyarakatnya, demi membentuk para “budiman” yang merupakan modal insan yang unggul, handal, dan tangkas dalam pembinaan peradabannya.