UPM sedia bersaing di pentas antarabangsa - Utusan Malaysia, (2008)
Penubuhan Universiti Putra Malaysia (UPM) mula dikesan sejak penubuhan Sekolah Pertanian pada 21 Mei 1931, berkeluasan 8.8 hektar di kawasan Serdang, Selangor, yang memberi tumpuan dan penekanan kepada bidang pertanian di Tanah Melayu.