Corak Perbelanjaan Pekerja-Pekerja Kilang Di Paroi, Seremban dan Sungai Way, Selangor - Paim, Laily; Masud, Jariah (1983)
Satu kajian mengenai corak perbelanjaan 52 orang pekerja-pekerja kilang di asrama Perantau Paroi, Seremban dan Blok 8, Flat Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor telah dijalankan dalam bulan OktoberNovember 1980. Hasil kajian menunjukkan bahawa 80.7 peratus responden mempunyai pendapatan kurang daripada $200 sebulan. Kumpulan ini berbelanja lebih kurang 21 peratus untuk makanan, 26 peratus untuk pakaian, 12 peratus untuk pengangkutan, 8 peratus untuk simpanan dan 14 peratus untuk membantu keluarga. Analisis statistik menunjukkan bahawa perbelanjaan ke atas makanan, simpanan dan keluarga bertambah mengikut pertambahan pendapatan. Amalim pengurusan kewangan responden dipengaruhi oleh kawasan tempat tinggal, pendapatan, taraf pelajaran dan pendapatan keluarga.