Terjemahan kembang ilmu - Yaakub, Nazmi (2012)
Terjemahan tidak hanya membabitkan pemindahan perkataan antara dua bahasa, bahkan turut membawa pemikiran, kebudayaan dan kemajuan intelektual ke dalam bahasa sasaran, lalu menguntungkan kedua-dua bahasa.