OryGOLD kurang sakit jantung. - Mat Youb, Norakmah (2012)
Sekumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM)menghasilkan beras perang cambah OryGOLD dan minuman kesihatan OryGOLD,yang dipereayai boleh mengurangkan risiko kencing manis, sakit jantung dan Alzheimer.