Universiti Putra Malaysia -Sumbangan Graduan Memperkayakan Dunia dengan Penyelidikan,Pengajaran dan Pembelajaran Cemerlang - Utusan Malaysia, (2012)
Apabila idea mengenai sebuah universiti yang menjurus kepada pertanian sepenuhnya lahir pada penghujung tahun 1960-an oleh Mantan Perdana Menteri, Allahyarham Tun Abdul Razak, inspirasinya bertolak daripada hakikat bahawa sektor pertanian semakin berkembang dalam ekonomi negara.