Ancaman gondang emas - Utusan Malaysia, (2012)
SIPUT gondang emas atau nama saintifiknya Pomacea Canaliculata merupakan sejenis hidupan akuatik yang tidak asing lagi di negara ini dan mudah dijumpai di sekitar kawasan sawah padi.Biarpun bukan berasal dari Malaysia,siput tersebut mampu menyesuaikan diri di sekitar negara ini dengan baik.