Penggunaan data tak tepat jejas penarafan universiti - Berita Harian , (2012)
Penarafan antarabangsa sesebuah universiti sering jadi perhatian pelbagai pihak, terutama bagi ibu bapa yang mahu mendapatkan pusat pengajian terbaik untuk anak-anak mereka. Ketika beberapa institusi pengajian tinggi dikaitkan sebagai Universiti Penyelidikan (RU),masyarakat pula mengharapkan institusi itu sendiri mendapat pengiktirafkan peringkat tertinggi agar graduannya berdaya saing dalam pasaran pekerjaan.