Kejayaan peringkat Parlimen beri pengaruh besar: Ahli akademik - Jawan, Jayum (2012)
Kuala Lumpur: Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri (DUN)berasingan gengan Parlimen memberi kelebihan kepada Barisan Nasional (BN) untuk menang besar terutama di peringkat akar umbi.