KUT jalankan 18 program pengajian UPM - Berita Minggu, Nazura Ngah (2003)
Penubuhan Pusat Perikanan dan Sains Samudra di Universiti Putra Malaysia (UPM) di Mengabang Telipot, Kuala Terengganu pada 1979 memberi kesan yang sangat besar kepada penubuhan Kolej Universiti Sains dan Teknologi Malaysia (KUSTEM).