Usah hilang sentuhan insani - Harian Metro, Noor Mohamad Shakil Hameed (2012)
BARU-baru ini timbalan Perdana Menteri,tan Sri Muhyiddin Yassin meminta semua kementerian mengkatkan mutu penyampaian perkhidmatan khususnya mengurangkan krisis komunikasi dengan menggunakan semua elemen kemanusiaan dalam perkhidmatan diberikan kepada pelanggan.