Fakta berdasarkan kajian Prof Madya Asiah zain - Berita Harian , (2012)
Berdasarkan kajian Prof Madya Asiah Zain,pensyarah Sains makanan,Fakulti Sains makanan Dan Bioteknologi,Universiti putra Malaysia (UPM) menyatakan "Dari segi Perubatan,amalan memakan Kurma setiap hari boleh mengurangkan risiko seseorng itu diserang penyakit Kronik seperti jantung dan kencing manis kerana mengandungi potasium,kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah".