UPM catat prestasi cemerlang penilaian D-SETARA 2012 - Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat (Universiti Putra Malaysia, 2013)
SERDANG, 30 Jan – Universiti Putra Malaysia (UPM) mencatatkan prestasi cemerlang dalam Sistem Penarafan Disiplin Pengajian (D-SETARA) 2012 oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) bagi tiga kategori iaitu Kejuruteraan; Perubatan, Pergigian dan Farmasi; dan Sains Kesihatan. Kategori Kejuruteraan mencatatkan keputusan yang membanggakan apabila UPM berjaya memperolehi Tier 5 (Cemerlang) dan tiada Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang berjaya mencatatkan tahap tertinggi iaitu Tier 6 (Terbilang). Kejayaan itu meletakkan UPM sebaris dengan sembilan IPT lain yang mendapat Tier 5.