Pemerangkapan Thiobacillus denitrificans di dalam gel agaros bagi penurunan nitrate - Salleh, Abu Bakar; Mohamad, Aminuddin (1981)
Thiobacillus denitrificans telah diperangkap hidup-hidup ke dalam gel agaros. Keupayaan sel-sel yang terperangkap untuk menurun nitrat telah dikesan melalui keaktifan enzim nitrat reduktase. Keaktifan enzim yang tinggi telah didapati dari sel-sel yang terperangkap dan pada amnya enzim tersebut telah bertindak serupa saperti di dalam sel-sel yang bebas. Sel-sel yang terperangkap telah berupaya untuk menurun nitrat kepada nitrit apabila larutan nitrat disalurkan ke dalam reaktor berbentuk tiub yang mengandungi sel-gel.