Pengaruh Kecerdasan dan Emosi dan Kesejahteraan Psikologikal Terhadap Perkembangan Diri Kaunselor Pelatih - Md. Nor, Siti Balqis (2011)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti pengaruh kecerdasan emosi dan kesejahteraan psikologikal ke atas perkembangan diri kaunselor pelatih. Sampel kajian terdiri daripada 128 orang pelajar tahun akhir program kaunseling daripada 5 buah universiti di Malaysia yang dipilih secara rawak berlapis. Reka bentuk kajian ini adalah kajian korelasi. Alat kajian yang digunakan terdiri daripada inventori Test Your EQ oleh Davis (2004) dengan kebolehpercayaan α = .77 (n = 128) yang bertujuan untuk mengukur tahap kecerdasan emosi sampel, Skala Kesejahteraan Psikologi Ryff oleh Ryff (1989) dengan kebolehpercayaan α = .76 (n = 128) bagi mengetahui tahap kesejahteraan psikologikal sampel dan juga inventori Supervisee Levels Questionnaire-Revised (SLQ-R) oleh McNeil, Stoltenberg dan Romans (1992) dengan kebolehpercayaan α = .85 (n = 128) bagi mengukur tahap perkembangan diri kaunselor pelatih. Data dianalisis dengan menggunakan ujian korelasi Pearson, Bivariate Linear Regression dan Multiple Linear Regression. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan yang signifikan di antara kecerdasan emosi dengan perkembangan diri kaunselor pelatih, r = .301, p< .05 dan juga terdapat hubungan yang signifikan di antara kesejahteraan psikologikal dengan perkembangan diri kaunselor pelatih, r = .311, p<. 05. Analisis Bivariate Linear Regression pula menunjukkan bahawa kecerdasan emosi menyumbang 9.1% terhadap variabiliti dalam perkembangan diri kaunselor pelatih dan ianya mampu meramal secara signifikan perkembangan diri kaunselor pelatih, R² = .091, F (1, 126) = 12.547, p< .05. Kesejahteraan psikologikal juga menyumbang 9.7% terhadap variabiliti dalam perkembangan diri kaunselor pelatih dan ianya mampu meramal secara signifikan perkembangan diri kaunselor pelatih, R² = .097, F (1, 126) = 13.482, p<.05. Analisis Multiple Linear Regression pula menunjukkan kesejahteraan psikologikal, Beta= .230 memberi kesan yang signifikan (t= 2.553, p<.05) berbanding pembolehubah bebas kecerdasan emosi, Beta= .214 yang memberi kesan signifikan (t= 2.375, p<.05). Hal ini menunjukkan kesejahteraan psikologikal mempunyai pengaruh yang lebih kepada perkembangan diri kaunselor pelatih berbanding kecerdasan emosi. Secara keseluruhannya, dapatan kajian ini memberi satu implikasi yang kuat ke atas program kaunseling di setiap institusi pengajian tinggi awam di Malaysia iaitu dapat melahirkan kaunselor pelatih yang tahu keperluan dalam berhadapan dan memberi maklum balas kepada klien. Program kaunseling di setiap institusi pengajian tinggi awam Malaysia juga dapat melahirkan kaunselor yang efektif melalui program-program khas yang dijalankan serta model-model kecerdasan emosi, kesejahteraan psikologikal dan perkembangan diri kaunselor dapat digunapakai oleh pendidik bidang kaunseling.