In-vitro and in-vivo studies on plants and the products for possible source of anticancer agents. - Rahmat, Asmah (2001)
Negara kita yang mempunyai pelbagai flora dan fauna ini adalah merupakan suatu anugerah Allah yang tidak ternilai untuk kita mempelbagaikan penggunaannya. Beberapa kajian hasil pertanian telah dilakukan untuk memberi faedah dalam pemakanan dan perubatan. Dalam kertas kerja ini beberapa kajian hasil pertanian dilakukan secara in-vitro dan in-vivo untuk mengkaji kesannya sebagai bahan antikanser. Kajian in-vitro dilakukan menggunakan kaedah asal MTT (3-[4,5-dimetilthiozol- 2,1]-2.5 di phenyl tetrazolium bromide) untuk menentukan kesan rawatan ekstrak ke atas beberapa sel kanser contohnya kolon (Caco-2), kanser payudara dan karsinoma hepatoselular (HepG-2) serta sel hati manusia (Chang liver) dalam kaltur tisu. Keberkesanan rawatan ditentukan dengan menentukan peratus sel hidup yang dapat dibunuh oleh ekstrak tumbuhan tersebut (IC50). Hasil kajian didapati bahawa beberapa tumbuhan seperti Serusa (Strobilanthes crispus), inai (Lawsonia inermis), bayam merah (Amaranthus gangeticus) dan hempedu bumi (Andrographis paniculata) mempunyai kesan perencatan (IC50) yang signifikan (<100 ug/ml) untuk sel kanser hati (HepG2). Manakala untuk sel kanser payudara manusia pula (MCF-7 dan MDA-MB-231), tumbuhan seperti serosa, inai, bayam merah, pucuk cekor manis (Sauropus androgynus), pucuk ubi kayu (Manihot utilissima), hempedu bumi, dukong anak (Phyllanthus niruri), pegaga (Centella asiatica) dan selom (Oenanthe Javanlea) didapati berkesan (IC50 <100 ug/ml). Tumbuhan serusa dan beberapa ulam sepertl ulam raja (Cosmos caudatUS), pegaga dan selom menunjukkan juga kesan ke atas sel kanser kolon (Caco-2). Kajian In-vivo pula dilakukan ke atas tikas jantan Sprague dawley yang diaruh barah hati. Kajian ini bertujuan un/uk mempelajarl sama ada bahan pertanian tersebut boleh mengurangkan keterukan kanser hati dengan mengukar beberapa enzim penanda kanser dalam darah dan hati serta kajian histologi hati tikus yang dilihat melalui mikroskop biasa dan mikroskop elektron. Hasil pertanian yang telah dikaji termasuklah vitamin E kelapa sawit, daun inai, daun serusa, bawang putih (Allium sativum), bayam (Amaranthus gangeticus) dan lidah buaya (Aloe vera). Kesan (a-tokotrienol (Vitamin E) yang banyak terdapat dalam minyak kelapa sawit berupaya mengurangkan keterukan kanser hati tikus. Dos suplementasi yang menunjukkan perlindungan ialah dos yang rendah iaitu 30 mg/kg diet. Kesan ekstrak daun inai (1.25% ekstrak dalam air minum), ekstrak daun serusa dengan dos 5% dan bayam (A.gangeticus) pada dos 7.5% dalam air minum juga telah menunjukkan kesan menekan sel kanser. Kajian suplementasi bawang putih dalam bentuk pil tidak mengurangkan keterukan kanser walaupun banyak kajian lain menunjukkan bawang putih dapat mengurangkan kanser perut, kolon, rektum, esophagus dan kulit. Tetapi bawang putih segar (dos 50 mg/kg berat badan) mengurangkan keterukan kanser hati. Gel aloe vera (0.1 g/1OO ml) juga dapat mengurangkan keterukan kanser hati seperti vitamin C. Kajian awal yang telah dilakukan menunjukkan keupayaan hasil pertanian yang dianugerahkan Allah di negara ini berpotensi sebagai bahan anti kanser.