Penaksiran kemahiran insaniah awalan dalam kalangan pelajar - Konting, Mohd Majid; Kamaruddin, Norfaryanti; Man, Nor Azirawani; Adam, Azura; Abdullah, Siti Norziah (2007)
Kementerian Pengajian Tinggi berhasrat agar para graduan menguasai Kemahiran Insaniah (KI). Daripada tujuh elemen KI, terdapat 34 sub-elemen yang mana 16 daripadanya adalah Kemahiran Insaniah Mesti (KIM) dan 18 adalah Kemahiran Insaniah Tambahan (KIT). Maklumat awal prestasi KI pelajar baharu perlu diperoleh bagi memastikan program intervensi yang sesuai dapat dHakukan dengan berkesan sepanjang pengajian mereka. Satu set penaksiran KI peringkat awal kemasukkan, pertengahan dan akhir pengajian perlu dibangunkan. Selaras dengan keperluan ini, Universiti Putra Malaysia (UPM) telah membangunkan instrumen bagi menaksir penguasaan KI pelajar pada peringkat awal kemasukan. Instrumen ini digubal berasaskan persepsi pelajar baharu terhadap 16 sub-elemen Kemahiran Insaniah Mesti (KIM). Penggubalan instrumen bagi setiap satu daripada tUjuh elemen dHakukan oleh sekumpulan pensyarah dalam bidang berkaitan daripada pelbagai fakulti di UPM. Instrumen ini dikaji rintis bagi menentusahkan kepada tiga kelompok sampel iaitu pelajar tingkatan enam atas, pelajar matrikulasi dan pelajar asasi sains. HasH kajian menunjukkan instrumen yang asalnya mengandungi 102 item berbentuk skala Likert 4 mata ini mempunyai indeks kebolehpercayaan Cronbach Alpha keseluruhan 0.70. Instrumen ini dimurnikan dan 95 item digunakan dengan indeks kebolehpercayaan 0.94. Penaksiran KI 4,281 pelajar baharu kemasukan Sesi 2007/2008 dijalankan pada Minggu Suaikenal. HasH kajian mendapati pelajar baharu mempunyai tahap KIM keseluruhan yang sederhana tinggi (min = 3.07) dengan min setiap eleman antara 2.92 hingga 3.17. Ujian t-rest dan ANOVA menunjukkan wujudnya perbezaan tahap penguasaan KI berdasarkan faktor kelayakan masuk, keanggotaan dalam persatuan, unit beruniform dan badan akademik di sekolah serta kelompok bidang pengajian yang mereka ikuti di UPM.Namun tidak terdapat perbezaan penguasaan KI mengikut jantina dan keaktifan penglibatan dalam sukan. Program intervensi yang sesuai dan berkesan perlu dilakukan secara bersepadu bagi memastikan setiap pelajar menguasai bukan sahaja Kemahiran Insaniah Mesti malah Kemahiran Insaniah Tambahan sebelum mereka bergraduat.