Pak Cik 'penyelamat' Ibrahim - Harian Metro, Aniza Zainudin (2012)
NYARIS tidak berpeluang menduduki bangku sekolah gara-gara kemiskinan keluarga,Datuk Ismail menerima tawaran menetap bersama bapa suadara yang juga bernama Ismail,sekali gus memebuka sinar kepada penyandang jawatan ketua pengarah jabatan Muzium Malaysia (JMM) ini.