Tokoh DBP pejuang tulen martabat bahasa Melayu - Berita Harian , Anwar Patho Rohman (2012)
HARI ini, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menyambut ulang tahun ke-56 penubuhannya.Sepanjang tempoh itu, DBP menempuh perjalanan yang pelbagai rupa dan warna. Lembaran perjalanan hidup DBP untuk menjadi entiti penting memartabat bahasa MeIayu sebagai bahasa kebangsaan,bahasa rasmi dan bahasa ilmu dipenuhi coretan suka dan duka.