Retorik dalam Iklan Produk Kesihatan - Abd. Razak, Noor Husna (2011)
Retorik merupakan seni menggunakan bahasa sama ada dalam pengucapan atau penulisan secara berkesan. Penggunaan retorik yang bersifat memujuk, merayu dan mempengaruhi memang tidak dapat dipisahkan dengan dunia pengiklanan. Iklan memberitahu pengguna apa yang dapat diberikan oleh sesuatu produk kepada mereka. Bentuk-bentuk bahasa retorik yang penuh dengan gimik memainkan peranan yang penting agar susunan bahasanya menjadi indah dan menarik dibaca. Retorik dalam iklan memainkan peranan yang penting dalam usaha memujuk dan mempengaruhi pengguna bagi memilih sesuatu produk atau perkhidmatan. Retorik yang berkesan mampu mengubah persepsi seseorang pengguna terhadap sesuatu produk atau perkhidmatan yang diiklankan. Bagi memenuhi fungsi-fungsi yang disebutkan, retorik biasanya menggunakan bahasa yang muluk-muluk, indah, kemas dan teratur. Kajian ini dilakukan untuk mencapai tiga objektif utama, iaitu pertama; untuk mengenal pasti struktur retorik dalam iklan produk kesihatan, kedua; untuk menganalisis jenis retorik yang terdapat dalam iklan produk kesihatan dan yang ketiga; untuk menganalisis gaya retorik dalam iklan produk kesihatan. Kajian ini menggunakan Teori Retorik Moden (1993) oleh Enos dan Brown sebagai asas kajian. Kaedah analisis kandungan digunakan untuk meneliti teks iklan secara tekstual dan kontekstual. Dapatan analisis telah menunjukkan bahawa retorik digunakan dalam semua bentuk bahasa sama ada dalam bentuk kata, frasa, klausa, ayat, atau wacana. Dapatan kajian objektif kedua pula menunjukkan bahawa terdapat lima jenis retorik, iaitu jenis naratif, deskriptif, eksposisi, persuasif dan penerangan terdapat dalam iklan produk kesihatan. Manakala analisis dari sudut gaya retorik menghasilkan dapatan yang menunjukkan bahawa terdapatnya penggunaan pelbagai gaya retorik, iaitu gaya perbandingan, pertautan, pertentangan dan perulangan yang diolah dengan baik dalam iklan-iklan tersebut.