Kolokasi : aspek penting dalam penguasaan bahasa Arab : satu kajian di kalangan kalangan pelajar IPTA. - Muhammad, Ab. Halim; Mezah, Che Radiah (2007)
Pengajaran dan pembelajaran bahasa asing secara sistematik dan meluas telah bermula dengan pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab, iaitu sejak bermulanya kemasukan pengaruh agama Islam ke rantau Melayu. Namun begitu, pencapaian dan kemampuan pelajar Melayu masih berada pada tahap yang belum boleh . dibanggakan khususnya dalam penggunaan perkataan yang melibatkan aspek kolokasi. Secara umumnya, kajian ini memperlihatkan implikasi pedagogi untuk menarik perhatian pengajar bahasa Arab dengan penumpuan terhadap aspek yang belum dilakukan kajian secara khusus dan spesifik. Ini ialah kerana penguasaan aspek kolokasi bermakna bukan sahaja idea, fakta, pemikiran, pengetahuan dan maklumat dapat dijelaskandengan betul, tepat dan berkesan tetapi hasil penulisan akan lebih berkualiti di mana kemahiran ini amat diperlukan di kalangan pelajar universiti. Kajian ini akan memaparkan penguasaan aspek ini di kalangan pelajar bahasa Arab di 4 buah IPTA di Malaysia. la merupakan kajian yang menggunakan ujian yang dirangka khusus berkaitan kolokasi yang kemudiannya dianalisis bagi mendapatkan maklumat tahap pencapaian perajar sasaran mengikut kategori yangditentukan di samping ulasan terperinci. Pendedahan awal ini diharapkan dapat memberi input dan gambaran sebenar tentang masalah bahasa Arab di samping membantu pengajar bahasa Arab menyemak dan menilai bentuk-bentuk latihan bahasa yang perlu diambil perhatian serta memperbaiki atau mengubahsuai kaedah pengajaran yang kurang berkesan kepada yang lebih bermakna. Berdasarkan kepada rumusan kajian, beberapa cadangan penambahbaikan dikemukakan khu$uS kepada pihak yang bertanggungjawab dalam proses dan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab.