'Lintah tidak sebar penyakit' - Berita Harian , Zanariah Abd Mutalib (2012)
KUALA LUMPUR: Belum ada lagi kajian dilakukan menunjukkan lintah boleh menyebarkan penyakit kepada manusia melalui rawatan bekam termasuk penyakit batuk kering (tibi).