Skim Book Plan memperkasakan pembelajaran berpusatkan pelajar di Universiti Putra Malaysia. - Ahmad, Mansor; Abdullah, Haryati; A. Aziz, Sidek; M. Amin, Juraidah (2007)
Matlamat pertama Universiti Putra Malaysia (UPM) adalah untuk melahirkan graduan yang berkualiti, berdaya saing dan berupaya untuk terus maju melalui pembelajaran yang berterusan (life long learning). Bagi merealisasikan matlamat tersebut, UPM mengambil langkah melaksanakan Program Skim Pembelian Buku Teks (Skim Book Plan) yang merupakan inisiatif UPM untuk memperkasakan kaedah Pembelajaran Berpusatkan Pelajar (Student-Centred Learning - SCL) bermula pada Sesi 2005/2006. Di bawah skim ini, pendahuluan sebanyak RM200.00 diberikan kepada setiap pelajar ijazah pertama bagi program pengajian profesional yang terpilih bagi membeli buku rujukan dan peralatan pembelajaran dari Kedai Buku Koperasi UPM. Kredit ini akan terus dimasukkan ke dalam kad matrik pelajar dan akan dipotong apabila transaksi dibuat di Kedai Buku Koperasi UPM. Oleh itu, pelajar dapat membeli buku teks pada awal semester (walaupun masih belum mendapat penajaan). Skim ini ditawarkan kepada pelajar semester pertama dan tiada penambahan nilai yang akan ditawarkan kepada pelajar. Kumpulan perintis skim ini melibatkan seramai 1022 orang pelajar dari 5 fakulti dan 14 program pengajian terpilih. Skim ini diteruskan pada pelajar kumpulan kedua untuk sesi 2006/2007 seramai 901 orang. Kumpulan ketiga skim ini melibatkan seramai 1863 dengan pertambahan dua fakulti baharu. Oleh itu, skim ini melibatkan 7 fakulti dan 24 program pengajian keseluruhannya. UPM akan terus memperkemaskan skim ini agar lebih ramai pelajar UPM dapat memperolehi kebaikan daripada skim ini. UPM juga akan terus berusaha untuk merealisasikan matlamat dan memperkasakan SCL agar graduan UPM lebih berdikari dan berdaya saing dalam dunia yang lebih mencabar ini.