Penilaian perkhidmatan makmal - Konting, Mohd Majid; Adam, Azura; Abdullah, Siti Norziah; Man, Nor Azirawani; Kamaruddin , Norfaryanti (2007)
Universiti Putra Malaysia (UPM) berusaha melahirkan graduan yang berkualiti, berdaya saing dan berupaya untuk terus maju melalui pembelajaran berterusan. Usaha ini diterapkan antaranya melalui latihan amali/ praktikal di makmal yang memainkan peranan penting bagi menyokong dan memperkasakan proses pembelajaran. Bagi memastikan perkhidmatan makmal memenuhi kehendak pengguna dan seterusnya menyumbang kepada keberkesanan pengajaran dan pembelajaran, UPM dari semasa ke semasa membuat penilaian terhadap kemudahan fizikal dantahap profesionalisme pembantu makmal. Kertas ini membincangkan penggubalan instrumen penilaian perkhidmatan makmal berdasarkan dua domain perkhidmatan makmal iaitu suasana fizikal makmal dan profesionalisme staf makmal. Instrumen yang mengandungi 20 item berskala Likert 5 mata digubal oleh sekumpulan pakar dan Timbalan-timbalan Dekan serta dirintis kepada 1,754 pelajar yang menggunakan makmal di tiga fakulti pada Semester II, 2005106. Indeks kebolehpercayaan Cronbach Alpha bagi keseluruhan item dalam instrumen ini adalah 0.96 dengan suasana fizikal makmal (10 item) 0.96 dan profesionalisme staf makmal (10 item) 0.94. Dapatan kajian penilaian perkhidmatan makmal Semester II 2006/07 dibentangkan dalam kertas ini.