Pelaksanaan modul pembangunan kemahiran insaniah untuk institusi pengajian tinggi. - Ab. Aziz, Sidek; Raden Sohadi, Raden Omar; Tamsi, Azizah; Ahmad, Mansor; Konting, Mohd Majid (2007)
Institusi Pengajian Tinggi(IPT) Malaysia harus berupaya untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai penjana sumber manusia atau modal insan yang bukan sahaja berpengetahuan tetapi juga memiliki semua ciri insan kamil. Terkini, isu lambakan siswazah dan penganguran menjadi intipati perbincangan dengan menuding kepada institusi pengajian tinggi terutamanya IPT awam yang tidak peka kepada permintaan industri dan kurikulum yang kurang relevan dan ketinggalan sehingga graduan yang dihasilkan tidak memenuhi ekspektasi majikan. Sehubungan itu juga, keupayaan graduan dalam menangani kehidupan berkerjaya selepas menamatkan pengajian dipersoalkan kerana kekurangan kemahiran berkomunikasi, tiada sikap persaingan yang positif, tidak mampu melihat masalah sebagai peluang dan cabaran, selain dari tidak proaktif. Oleh itu, perhatian perlu diberikan dengan menilai dari akar umbi perubahan dan inisiatif yang perlu dilakukan bagi meraih semula kredibiliti IPTA yang tercalar dalam menyumbangkan modal insan yang bermutu dalam pembentukan pembangunan negara. Graduan yang dikeluarkan oleh IPT bukan sahaja mampu mencurahkan sumbangan di peringkat nasional tetapi mampu mendapat tempat di pasaran kerja antarabangsa yang sekaligus mampu menangani masalah pengangguran siswazah. Kertas ini melaporkan hasil dari bengkel Kemahiran Insaniah yang diadakan dengan tujuan memberi pendedahan dan latihan bagi dilaksanakan di IPT masing-masing.