Mencari formulasi pestisid organotimah berpolimer asli yang berkesan dan ekonomik secara lepasan terkawal atau perlahan - M. Yamin, Bohari; Jais, M. Jamil; Mohammad, Rosli (1991)
Teknik menghasilkan produk formulasi lepasan terkawal berbentuk butiran telah berj aya diperolehi. Daiam teknik ini alginat sejenis polimer asli yangh boleh diperolehi atau diekstraksi daripada sejenis rumpai laut, kaolin yang boleh diperolehi daripada beberapa pengusaha hasil bumi tempatan dijadikan bahan asas pembentukan butiran. Sebatian pestisid yang digunakan dalam formulasi tersebut ialah trifeniltimah asetat, trifeniltimah hidroksida dan pestisid organik seperti diuron dan atrizin. Saiz butiran yang terbentuk adalah sekata dan boleh diubah suai. Pengeluaran produk juga boleh dipertingkatkan skalanya.Produk didapati stabil pada suhu bilik tetapi menjadi kembang dan hancur berbentuk serbuk dalam larutan berpH 10. Plot kinetik perlepasan pestisid dalam akueus bagi semua formulasi menunjukkan bentuk perlepasan yang sama dalam konteks perlepasan terkawal atau perlahan. Kadar perlepasan walau pun ada yang kelihatan tidak terlalu berbeza dipengaruhi oleh pH larutan. Kinetik perlepasan dalam sistem tanah mengikut pengkelasan dan jenis tanaman dan keberkesanan formulasi terhadap beberapa sasaran sedang dijalankan.