Pensyarah UPm miliki paling ramai lulusan Ph.D - Utusan Malaysia, Rajmah Hasan Shirat (2003)
Universiti Putra Malaysia (UPM) merupakan universiti paling banyak memiliki pensyarah berkelayakan ijazah doktor falsafah (Ph.D) iaitu 56.9 peratus, jauh melebihi universiti-universiti tempatan lain di negara ini.