Penyediaan dan pencirian karbon teraktif dari kayu bakau (Rhizophora apiculata) - Ahmad Zulkarnain, Zuriati; Mohd Zobir, Hussein; Badri, M. (1990)
Karbon teraktif disediakan melalui kaedah persulingan memusnah kayu bakau (Rhizophora apiculata)pada keadaan vakum. Luas permukaan karbon teraktif yang terhasil ditentukan dengan menggunakan kaedah jerapan iodin,pada beberapa siri tempoh masa dengan suhu pembakaran yang berbeza-beza. Lakaran luas permukaan sebagai fungsi suhu menunjukkan luas permukaan yang maksimum diperolehi pada suhu pembakaran 500C selama 3 jam. Pencirian-pencirian lain seperti penentuan kandungan logam-logam surih,sifat-sifat elektrik dan keadaan permukaan juga dijalankan.