Ciri elastic bagi sistem kaca superionik : Binari (Ag2O) dan Tenari (AgI).(Ag2O).(B2O3). - Ab. Aziz, Sidek (1990)
Kertas ini membincangkan kebersandaran tekanan hidrostatik ke atas pemalar elastik tahap kedua bagi kaca superionik;binari (Ag2O)y (B2O3)1-y dan tenari (AgI)x[(Ag2O)y(B2o3)1-y]1-x. Nilai terbitan tekanan modulus pukal bagi kedua-dua siri kaca adalah positif,tetapi negatif bagi moduli ricih;ini menunjukkan di bawah pengaruh tekanan,kesan perlembutan terjadi sedikit ke atas mod ini. Penambahan(Ag2O)ke dalam kaca binari menyebabkan strukturnya menjadi keras,tetapi penambahan AgI akan menjadikannya lembut. Hal ini dapat dilihat melalui penganalisaan perbezaan corak kecerunan tekanan bagi kedua jenis kaca dan juga ciri elastiknya. Ketakharmonian getaran bagi kaca superionik dibincangkan menerusi sebutan mod parameter Gruneisen.