Ciri elastik bagi kaca fosfat nadir bumi. - Ab. Aziz, Sidek (1990)
Pengukuran halaju gelombang ultrasonik yang merambat pada dua siri kaca jenis fosfat iaitu samarium dan lantanum telah dilaksanakan pada suhu bilik bagi mendapatkan modulus pukalnya. Kesan tekanan hidrostatik ke atas modulus pukal turut diperhatikan dan didapati bagi siri kaca samarium fosfat yang kurang dari 25 mol% kandungan Sm2o3 parameter dB/dP bernilai negatif yang kecil;suatu tanda fenomena perlembutan mod fonon akustik terjadi.