3 Saintis wanita diiktiraf - Berita Harian, Halina Mohd Noor (2008)
Sebut mengenai sains ramai yang membayangkan kerjayanya membosankan. Terbayang mereka yang berpakaian putih dan bercermin mata tebal sedang meneliti mikroskop. Mungkin disebabkan gambaran kurang memberansangkan ini, tidak ramai yang berminat dengan dunia sains, khususnya wanita. Malah bilangan saintis wanita tidak begitu ramai jika dibandingkan dengan lelaki. Di seluruh dunia, dianggarkan hanya ada dua hingga tiga peratus saintis wanita. Fenomena sama turut berlaku di negara ini walaupun ramai bilangan pelajar wanita di institusi pengajian tinggi lebih ramai berbanding lelaki, wanita masih kurang meminati bidang mencabar ini. Apakan puncanya?