Peralatan mudah untuk nelayan pantai. - Shahardin, Zainal Ashirin; Samo, Khalid
Sektor perikanan pantai masih memainkan peranan penting sebagai sumber pekerjaan dan dari segi sumber protein ia menyumbangkan sebanyak 75% dari jumlah tangkapan. Untuk meninggikan pendapatan nelayan pantai,kerajaan berhasrat untuk mengurangkan bilangan nelayan pantai. Walaupun begitu nelYn pantai yang masih lagi wujud seharusnya meniggikan lagi hasil pendaratan. Kertas kerja ini akan membincangkan peralatan geladak yang terdapat pada hari ini dan sesuai digunakan untuk memudahkan kerja mengendali pukat danmenambah pengeluaran. Masalah-masalah pengenalan,penggunaan alatan akan juga dibincangkan.