Kelestarian universiti penyelidikan dalam R&D - Berita Harian , (2012)
PADA 11 oktober 2006,kerajaan bersetuju mengiktiraf Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Malaya (UM) sebagai Universiti Penyelidikan atau Research University (UP). Keputusan ini membina ekosistem baru dalam dunia akademia dan penyelidikan universiti di negara ini. Ia dikuatkan lagi dengan pelancaran Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN) oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) pada 2007 dengan meletakkan usaha meneguhkan penyelidikan dan inovasi sebagai Teras Ketiga.