Kronologi penubuhan UPM - Berita Harian (1997)
21 Mei 1931: Sekolah Pertanian dibuka oleh Pegawai Pentadbir Kerajaan Negeri Selat merangangkap Pesuruhjaya Tinggi Ex-Officio Negeri Melayu Bersekutu, John Scott. Dibina di kawasan seluas lapan hektar, sekolah itu ditubuhkan untuk melatih dan mengeluarkan pegawai Jabatan Pertanian.