Ilmu hitam seagai jalan pintas. - Berita Harian, Jami'ah Shukri (2011)
ILMU hitam seperti sihir,saka,pukau,mantera,jampi dan sebagainya sudah jelas hukumnya haram dan dilaknati Allah kepada sesiapa saja yang megamalkan atas apa saja tujuan,sama ada untuk melindungi diri,perubatan,kesakitan,ubat pengasih dan penunduk bagi diri sendiri atau 'ditujukan' kepada seseorang.