Kit pengesan air tercemar di dalam badan ikan. - Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat, (2012)
SERDANG, 3 April – Pencemaran air yang disebabkan oleh hidrokarbon aromatic polosiklik (PAH) kini boleh diukur lebih tepat dengan menguji kehadirannya dalam hempedu ikan menggunakan kit yang dicipta oleh penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM).