IPT perlu proaktif cungkil idea penyelidikan. - Berita Harian , Dr Norhafezah Yusof (2011)
PENYELIDIKAN adalah usaha mengenal pasti permasalahan sesuatu fenomena.Selaras dengan kehendak masyarakat,penyelidikan perlu dilihat mampu menghasilkan sesuatu penambahbaikan terhadap pembentukan dasar dari aspek akademik dan permasalahan praktikal. Ia mendasari keperluan pembentukan sesuatu polisi terutama yang berimpak tinggi dalam masyarakat dan negara.