"Hidup mati demi Melayu". - Berita Harian , Nazmi Yaakub dan Shuhaiza Said (2011)
WACANA Pemikiran Zaen Kasturi meletakkan Penerima Anugerah Penulisan SEA 2010,Zainal Palit atau lebih dikenali sebagai Zaen Kasturi sebagai penyair yang serius mengangkat persoalan hidup mati bangsa dan budaya Melayu.